Crec interessant aportar aquí aquesta imatge procedent del llibre Las grandezas y cosas notables de España de Pedro de Medina, publicada a Sevilla el 1548 (per tant, abans que al 1580 Portugal fos possessió dels Àustries) per remarcar la noció nacionalista castellana abocada sobre el conjunt de la Península Ibèrica: La interpretació de Carles I com a “rei d’Espanya” obeeix als interessos propagandístics del nacionalisme castellà però incorre en grans incongruències. La més important i evident és la inexistència d’Espanya al segle XVI. Subratllem novament que Espanya va néixer, pròpiament com a tal, el 1714. |
|
I remarquem aquí que Carles d’Àustria mai no va visitar mai Lisboa perquè mai no va ser rei de Portugal. En conseqüència, no podria haver estat mai rei de cap Espanya en l’abast peninsular al que fan referència els cronistes Mariana, Medina, Ocampo i altres. Espanya, com a projecte polític, no existia més que en l’imaginari nacionalista dels castellans. Una pura invenció que va servir d’excusa a les ànsies expansionistes de l’artistocràcia castellana.
Visió nacionalista castellana de les possessions de Carles d’Àustria.
Per què “imperio español” i no “flamenc”, “austríac” o “alemany”?
|
Hem volgut insistir tantes vegades en una qüestió tan evident, però alhora conflictiva (en la mentalitat nacionalista dels castellans), perquè ara cal preguntar-se sota quines condicions Carles d’Àustria era comte a Flandes.
Com sabem, Carles va heretar les possessions europees per la mort del seu pare Felip el bell (1478-1506) a través del dret d’herència procedent dels seus avis paterns: de Maximilià I (1459-1519), el seu avi, emperador del Sacre Imperi Romano-Germànic, rebria Àustria i el dret a la corona imperial, i de Maria de Borgonya (1457-1482), la seva àvia, en rebria Borgonya, les 17 províncies dels països baixos, Artois i el Franc Comtat.
L’assumpció efectiva d’aquestes possessions europees, com també del regne de Castella (no així d’Aragó, Catalunya i València, on governaria Ferran el catòlic, el seu sogre, fins al 1516), es va produir el dia en què va morir el seu pare, Felip el bell: 25 d’octubre de 1506. Tot i així, en ser menor d’edat (tenia 6 anys), els diferents territoris van ser regentats per diferents personalitats. En el cas dels Països Baixos, la regència va ser assumida pel seu avi patern, Maximilià (1459-1519), emperador del Sacre Imperi Romano Germànic i, més tard, per la filla d’aquest, Margarida d’Àustria (1480-1530).
Herències rebudes per Carles d’Àustria |
Possessions de Carles d’Àustria a la seva mort
Font: ”The Cambridge Modern History Atlas,” editat per Sir Adolphus William Ward et.al.)
|
Si prescindim doncs de la idea d’Espanya, construcció nacionalista de l’aristocràcia castellana, i ens concentrem en els estats de la Corona d’Aragó i els territoris dels països baixos, descobrirem que el rei de Catalunya (entre 1519 i 1558) era un flamenc nascut a la ciutat de Gant, a l’actual estat de Bèlgica, fill de Joana, i net de Ferran II, rei de Catalunya (entre 1479 i 1516).
Per bé que no descobrim res de nou insistint en aquest aspecte, sí que resulta interessant remarcar la condició flamenca del rei de Catalunya per a així, un altre cop, allunyar de l’imaginari actual les idees irreflexives que parlen d’un rei “alemany” o un rei “espanyol”. Carles I, rei de Catalunya, va esdevenir emperador del Sacre Imperi Romano Germànic a la mort del seu avi patern, Maximilià, el 1519, però abans ja era un rei de Catalunya (el mateix 1519 però uns mesos abans) i abans comte a Flandes (a la mort del seu pare, Felip el bell, el 1506).
El vincle entre Catalunya i Flandes és indiscutible, i el podem reforçar si atenem al fet que la mare de Carles, Joana, dita la boja, va casar-se amb Felip el formós tot just a l’actual ciutat belga de Lieja el 12 de novembre de 1496.
Aquests vincles dinàstics són fonamentals per a entendre perquè avui moltes ciutats de Bèlgica i Holanda, i també de les contrades més occidentals d’Alemanya, incorporen el senyal identificatiu del rei català en llurs escuts. No podem assegurar que tots aquests escuts belgues i holandesos responguin a la condició reial catalana de Carles d’Àustria, però la semblança convida a reflexionar-hi.
Escut de la ciutat de Lessines (Província d’Hainaut, Bèlgica) |
Escut de la ciutat de Bernissart
(Província d’Hainaut, Bèlgica)
|
Escut de la ciutat d’Ellezelles (Província d’Hainaut, Bèlgica) |
Escut de la ciutat de Saint-Amand (Província d’Hainaut, Bèlgica) |
Escut de la ciutat de Rozenburg (Província Zuid-Holland, Holanda) |
Escut de la ciutat de Maassluis (Província Zuid-Holland, Holanda) |
Escut de la ciutat de Beijerland (Província Zuid-Holland, Holanda) |
Escut de la ciutat d’Albrandswaard (Província Zuid-Holland, Holanda) |