Joan Cavaller

JOAN CAVALLER

El que penso i sento

En aquesta web trobareu articles i comentaris que he escrit al llarg dels anys sobre els temes del meu interès

D’acord amb la majoria dels historiadors actuals, els habitants de les Illes Balears en època pre-romana no eren ibers. Les fonts antigues majoritàries els diferencien dels habitants de la costa peninsular i s’hi refereixen tot just amb l’apel·latiu de balears. Són moltes les cites en textos antics que parlen de “ibers i balears”. Malgrat aquest fet, no hem d’oblidar que Hecateu qualifica els balears com a ibers.
 
D’igual manera, l’arqueologia no ha trobat elements materials que permetin establir-ne una identificació en aquells termes; així per exemple, els balears pre-romans no van fer servir l’alfabet iber (en cap de les tres diferents versions conegudes) i les relacions comercials entre tots dos pobles, ibers i balears, es demostra molt reduïda. En aquest punt, no obstant, hem d’advertir que l’estat de les investigacions arqueològiques en el conjunt de les Illes Balears encara avui és incipient.
 
Els dos articles que annexem a continuació són de redacció recent i mostren precisament que l’arqueologia balear haurà de dur a terme un treball intens per a oferir una imatge més acurada del panorama pre-romà.
 
Joan Cavaller
 
 
 
Víctor M. Guerrero & Carlos Quintana (2000), “Comercio y difusión de ánforas ibéricas en Baleares”. Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Catelló, núm. 21
 
Víctor M. Guerrero (2003), “Colonialismo e interacción cultural: El impacto fenicio púnico en las sociedades autóctonas de Occidente”. XVIII Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica (Eivissa, 2003). Treballs del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, núm. 54. pp. 145-203.